Tijdens het organiseren van onze vakantiefoto’s bedacht ik me dat het leuk zou zijn om meer van fotografie te leren. Ik fotografeer al best wat jaren, met verschillende Nikon camera’s en nu een jaar of vijftien met een digitale spiegelreflex, maar loop toch weleens tegen dingen aan. Bij het zoeken naar een cursus die verder gaat dan digitaal bewerken, of sluitertijd, iso en diafragma kwam ik bij kijk en zie fotoschool uit. Renate stelde voor om eerst de workshop avond fotografie te volgen om te zien hoe het gaat en te vragen naar de gevorderden cursus.. Zo gezegd zo gedaan..

En 9 september was dan eindelijk zover.. We verzamelden op het station in Den Bosch en werden hartelijk door Joris welkom geheten. Zodra de groep compleet was, liepen we naar de eerste locatie waar we uitleg kregen over nachtfotografie. Een paar handige dingen die ik tijdens de workshop heb geleerd zijn

  • Let op met de witbalans, tijdens en na het blauwe uurtje kan het beeld te blauwig worden. Als je niet in RAW fotografeert (kan je vaak de witbalans nog aanpassen), pas dan de witbalans aan; 3200 = avond/nacht, 5200 = daglicht, 6700 bewolkt.
  • Gebruik f/7 / f/8 voor gebouwen, f10/ f/11 voor bomen, waar wat meer licht is. En met statief natuurlijk ISO 100
  • Het viel me op dat mijn Nikon D7000 behoorlijk gevoelig is met de focus. Zelfs op manueel scherpstellen (met de live view), en weer terugschakelen naar de zoeker, zag ik netjes dat de scherpte klopte met wat in de zoeker geselecteerd was. Dat is wel mooi meegenomen

Het handmatig scherpstellen moet je wel even oefenen, maar dat gaat eigenlijk best goed. Na de eerste locatie zijn we nog naar een tweetal andere locaties geweest. Het was een gezellige avond, waar ik veel nieuwe dingen geleerd heb en ook anders naar de avond ben gaan kijken (ik zag de week erop steeds vaker in de avonduren mooie fotolocaties voorbij komen… )

En last but not least, natuurlijk ook wat foto’s van deze avond..

 

Share This