Cisco introduceerde vorig jaar de Digital Network Architecture (DNA) om te zorgen dat ook de netwerkinfrastructuur klaar is voor digitalisering en agile werken. Cisco DNA is gebaseerd op een aantal architectuurprincipes, zoals “security everywhere”, “automation” , “gevirtualiseerd transport”, “analytics” en “open platform”. Een succesfactor voor deze architectuur is dat niet software niet alleen meer het datacenter (SDN), het WAN (SD-WAN) beschikbaar maakt, maar ook de toegang tot het netwerk. Kortom, het moet mogelijk zijn om services (diensten) overal in het netwerk aan te kunnen bieden, of het nu in het Datacenter, de cloud of op een vestiging is.

Vandaag, op CiscoLive in Berlijn heeft Cisco het ENCS 5400 platform geïntroduceerd dat precies die service-problemen op een vestiging oplost. ENCS staat voor Enterprise Network and Compute Services. Het is eigenlijk een slim ontworpen combinatie van networking en compute functionaliteit in één formfactor gelijkwaardig aan bestaande branch routers, zoals de ISR 4k’s.
Dit apparaat (CompRouter) kan vervolgens verschillende services, zoals switching, firewall, routing, webserver, etc aanbiden op de vestiging vanuit één apparaat.

ENCS 5400

De ENCS 5400 wordt gepositioneerd tussen de ISR 4k routers waar networking in hardware is gebakken en de UCS-C series, waar networking gevirtualiseerd is.

Met dank aan Cisco

De ENCS 5400 komt met voldoende geheugen, 8 switchpoorten (met optioneel PoE), 2 dual-purpose routed poorten en een NIM-slot voor uitbreiding. Voor de verschillende services is de ENCS 5400 uitgevoerd met 6, 8 of 12-core Intel Xeon-D CPU’s ten behoeve van compute.

Alles gevirtualiseerd

Wat deze oplossing uniek maakt is dat werkelijk alle functies gevirtualiseerd aangeboden worden in tegenstelling tot andere oplossingen waar de services virtueel op een router of switch actief zijn (of juist de router op een server actief is). Dus niet alleen WAAS, WLC en evt andere services draaien virtueel, de router functionaliteit, of switch functionaliteit is ook virtueel.
Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een geoptimaliseerde Hypervisor laag (KVM Based) die de services die nodig zijn koppelt aan de hardware.
En dat maakt de oplossing dus uniek en flexibel, op een vestiging is het dus niet meer nodig om bijvoorbeeld een firewall én een router te plaatsen, als de ASAv (of next generation firewall, NGFW) voldoende is, dan komt de router functionaliteit te vervallen. Of als iWAN connectiviteit nodig is, een ISRv service (ook nieuw) die de routing functionaliteit dan verzorgt.

En het mooiste is nog dat deze Hypervisor niet gesloten is, maar Open. Via een certificeringsproces is het mogelijk om ook andere oplossingen van andere vendoren te installeren op de ENCS 5400. Microsoft Windows en Linux worden ondersteund en andere vendoren zijn in gesprek met Cisco over certificering.

Dank aan Cisco

Mini-cloud

In mijn mening heeft Cisco hiermee eigenlijk een mini-cloud op de vestiging geïntroduceeerd waar de resources van de grote cloud in het datacenter (compute, netwerk en storage) zijn samengevoegd in een enkel apparaat. Door hierbij alle functies te virtualiseren is het mogelijk om de voordelen van hardware asics (zoals performance) toch slim te combineren met de flexibiliteit van virtualisatie van services.

En doordat het platform open is, met al ondersteuning voor Microsoft en Linux, is het mogelijk om heel flexibel services aan te bieden, bijvoorbeeld

  • Een vestiging met Firepower, een WLC voor lokaal WiFi en een kleine server die proactief de applicaties op het WAN monitort en bewaakt
  • Een ISR router voor IWAN connectiviteit, met een domain controller en een ISE PSN voor lokale authenticatie in verband met latency
  • Een ISR router voor IWAN, ASAv voor firewalling en een lokale fileserver
  • Een NextGen Firewall , lokaal switchen en een server met USB storage als backup voor de documenten die in de cloud staan
  • Voor veel kleine bedrijven kan dit de slimme combinatie zijn voor lokale compute, wireless en connectiviteit naar de cloudapplicaties.

Ik ben benieuwd wanneer andere vendoren hun oplossingen gaan aankondigen op dit platform zodat er voor een enterprise een flexibele gedistribueerde cloudomgeving gebouwd kan worden met de voordelen van hardware voor de performance…

Share This